Polonia

Varsovia, Cracovia, Auschwitz

Varsovia, Cracovia, Auschwitz

Cover

In Polonia am fost anul trecut in Martie. Eu unul imi doream de ceva vreme sa mergem, insa mereu apareau tari sau orase mai interesante de vazut. Asa ca dupa multa vreme, satui de Europa de Vest, a sosit si randul Poloniei.Nu pare foarte apetisanta ca destinatie turistica la prima vedere. Pare o tara mare, plata, anosta, asemanatoare cu vecina Belarus (care chiar cred ca e mare, plata si plictisitoare). Insa s-a dovedit a nu fi asa.

Am aterizat dis de dimineata in Varsovia dupa un zbor scurt. Cum era Martie, ne-am bucurat de o superba vreme de primavara baltica importata cred de prin UK. Adica ploaie marunta si cu ceva vant, ca sa poata sa intre calumea prin haine. Cum era chiar foarte de dimineata si nimic deschis prin oras prima oprire am facut-o la gara, vis-a-vis de superbul Palat (comunist) al Stiintei si Culturii. Seamana cu o cladire de prin Bucuresti, dar la o scara mult mai mare.

Image

Palatul Culturii si Stiintei (231 m)

Image

Centrul vechi

Cum orasul a fost distrus in mare proportie in al doilea razboi mondial (peste 80%) nu s-au mai pastrat foarte multe cladiri vechi. Arhitectura este un amestec de cladiri comuniste (blocuri, fabrici, depozite), cladiri care au supravietuit razboiului si sunt acum monumente si cladiri noi, moderne.

Image
Image
Image

Arhitectura noua si veche

Fara prea multe planuri in ziua respectiva, ne-am mai invartit prin oras, iar dupa-amiaza am luat trenul catre Cracovia.

A doua zi am inceput-o la castelul Wawel, pe malul Vistulei. In interiorul castelului este catedrala cu acelasi nume unde sunt ingropati cei mai cei lideri de stat polonezi. Printre care:
- Jan III Sobieski - a ridicat al doilea asediu al Vienei, sa zica mersi austriecii
- Władysław II Jagiełło - i-a crestinat pe Lituanieni, sa zica mersi lituanienii
- Casimir III cel Mare - a dublat Polonia si a infiintat Universitatea din Cracovia, sa zica mersi polonezii
- Lech Kaczyński- a cazut cu avionul, sa zica mersi rusii

Image

Castelul Wawel

Image

Catedrala Wawel

Tot la castel ar mai fi de vazut si unul din colegiile universitatii din Cracovia. Intemeiata pe la 1364 a avut cativa studenti destul de isteti. Printre care si Nicolaus (Nicu) Copernic care indraznea sa zica pe la 1500, intr-o tara profund catolica ca defapt Pamantul se invarte in jurul Soarelui si nu invers. Blasfemie! Dar nu l-a ars nimeni de viu totusi. Alt student mai cunoscut din zilele noastre ar fi Papa Ioan Paul II.

Sub castel se zice ca a stat un dragon care se hranea cu polonezi, dar in special cu fete tinere. Cand a mai ramas doar o fata tanara, fiica regelui, acesta a zis ca decat sa o dea dragonului, mai bine o da primului care invinge dragonul. Si ca in orice legenda, a aparut si eroul, Skuba, zis mai tarziu Sf. Iacob. Skuba a umplut o miorita cu sulf si a lasat-o sa o manance dragonul. Dragonul neatent a facut-o de oaie si pentru ca a mancat foarte picant a baut apa pana a crapat. Am avut norocul sa dam si peste dragon si peste niste cavaleri care vroiau sa se ia la lupta cu el.

Image

Dragonu'

Image

Cavalerul si pajul sau evaluand situatia

Si cu asta s-a terminat cu epoca de aur a Poloniei. Restul zilei l-am petrecut la fabrica lui Oscar Schindler si in cartierul evereiesc. Peste tot sunt urmele tragediei din al doilea razboi mondial.

Image

Cartierul evreiesc

Image

Inscriptie la intrarea in fabrica lui Schindler

A doua zi am fost la Auschwitz, pe o ploaie marunta si o atmosfera intunecata, numai buna de vizitat lagare de concentrare. Auschwitz-ul este cel mai cunoscut lagar de concentrare-exterminare. Au mai fost si altele, au mai fost si alte masacre in istorie, dar cel de la Auschwitz a fost cel mai mediatizat. Fostii prizonieri si trupele eliberatoare au fost indemnate sa depuna marturii, sa faca fotografii si sa isi spuna povestea astfel incat sa existe probe pentru a-i acuza pe nazisti si pentru a nu uita Holocaustul.

Bun, ziceam ca am ajuns la Auschwitz pe o vreme urata. Intrarea in lagar este gratuita. Sunt doua complexe care se viziteaza Auschwitz I si Auschwitz II - Birkenau. Mai exista si un al 3-lea Auschwitz III - Morowitz, insa in ultimele zile ale razboilui a fost bombardat bine de aliati si nu a mai ramas mai nimic din el. Intrarea in Auschwitz I ne-am facut-o pe poarta pe care inca sta scris "Arbeit macht frei". Complexul este bine pastrat, iar in baracile in care stateau prizonierii sau personalul sunt aranjate expozitii sau galerii tematice. Fiind in principal un lagar de munca, conditiile erau ceva mai "bune" decat la Birkenau.

Image

Intrarea in Auschwitz I

Image

Baraci

Image

Aici se dormea, minim 3 persoane in fiecare celula

Image

Aici se executatu detinutii

De la Auschwitz I pana la Auschwitz II e ceva de mers, insa e un autobuz care te duce gratuit. De la intrare se vede calea ferata pe care soseau trenurile cu prizonieri si cum intri se vede si peronul pe care se faceau triajele. Cu o privire si o miscare de mana se decidea daca mergi la munca sau la camera de gazare. Nu stiai daca esti in grupa de gazare pana cand treceai de dus. La dus, in cazul fericit, incepea sa curga apa rece, in cazul nefericit, curgeau gazele.

Image

Intrarea in Auschwitz II - Birkenau

Image

In dreapta, peronul pe care se faceau sortarile

Inainte de intrarea la dus, tot ce aveai iti era luat, sortat si refolosit. Sortarea era facuta in mare chiar de alti detinuti. Dupa dus, daca scapai, urma dezinfectarea. Adica erai dat cu tot felul de chimicale anti-paraziti, iar hainele iti erau bagate la abur sa se dezinfecteze si ele. In timpul asta, indiferent de vreme, detinutii stateau dezbracati sa isi astepte randul. Dupa tot procesul acesta erai trimis in baraci, unde incepea o noua lupta pentru supravietuire.

Image

In astea se dezinfectau hainele

Image

Priciuri - Prin mijloc trecea ""caloriferul"" incalzit doar la capete. Baraca este din lemn.

Ne-am invartit prin lagar aproape jumatate de zi. Este imens, desi o buna parte din baraci si crematoriile au fost distruse.

Image
Image
Image

Turnurile de paza intre doua sectoare ale lagarului

Image

Unul din lacurile de la Auschwitz care a fost acoperit la un moment dat cu cenusa victimelor

Image

Zid cu fotografii ale victimelor dintr-una din camerele de asteptare catre camera de gazare

Image

Zyklon B, sau de ce era bine cand se luau gazele la Auschwitz

Ziua urmatoare am petrecut-o prin Cracovia, fara o tinta anume. Ne-am mai veselit prin orasul vechi (Stare Miasto) dupa ziua cenusie de dinainte. Orasul vechi e inconjurat de ziduri de aparare cu turnuri. In interiorul zidurilor, pe langa cladirile vechi, Catedrala Sf. Maria iti ia ochii cam din orice punct. Din interior e si mai frumoasa.

Image
Image

Catedrala Sf. Maria

Image

Piata centrala din orasul vechi

Image

Barbican din zidul de aparare

Image

Catedrala Sf. Maria

Image

Turn de aparare

In ultima zi am revenit in Varsovia pentru inca o bucata din al doilea razboi mondial. De data asta despre rezistenta din Varsovia. Ce s-a intamplat mai exact: polonezii au auzit ca se apropie aliatii rusi si s-au apucat sa stranga arme ca sa ii dea afara pe nazisti. Pe 31 August 1944 a inceput revolta si initial parea sa aiba succes. Insa rusii nu au intervenit sa ii ajute, pur si simplu s-au oprit si au asteptat ca nazistii sa recucereasca orasul. Pe 2 Octombrie miscarea de rezistenta a capitulat in fata nazistilor. Reactia acestora a fost sa ordone distugerea totala a orasului. Si iata de ce din Varsovia nu a mai ramas mare lucru dupa razboi si de ce polonezii ii iubesc asa mult pe rusi. Despre asta am aflat la muzeul rezistentei din Varsovia.

Image
Image

Muzeul Rezistentei

De final...

Mi-au placut polonezii. Par sa fie calzi si prietenosi. La cat i-au calcat in picioare rusii, germanii si alte natii, eu as fi fost super-suparat pe ei, nu mi-as mai fi luat masina germana si nu l-as fi transferat pe Lewandovski la Bayern. Insa de sute de ani polonezii sunt un exemplu de toleranta in Europa. Ar trebui invatat asta de la ei.

Cracovia pare sa fie deja la nivelul oraselor vest europene. In Varsovia se simte mai tare epoca comunista, dar pare ca vine foarte tare din urma. Sunt multi zgarie-nori deja construiti si altii in lucru. Nu ma mira ca e singurul stat din UE care nu a avut recesiune in timpul ultimei crize. Si asta ar trebui invatat de la ei.

Si cel mai important, in Cracovia ne-am hotarat sa devenim 2 Mitoi. Asadar, cred ca o sa revenim des acolo :)

De citit...

Sunt multe de citit despre lagare si al doilea razboi mondial, dar pot recomanda:
- Anus Mundi: 1,500 Days in Auschwitz/Birkenau - Wiesaw Kielar (In romana am gasit-o ca "Cinci ani la Auschwitz")
- If this is a man - Primo Levi
- Night - Elie Wiesel (autorul e un roman evreu din Sighet care a castigat premiul Nobel pentru pace)
- Cuptoarele Lui Hitler - Olga Lengyel

De vazut...

Sunt cateva filme care nu trebuire ratate, despre acelasi subiect:
- Lista lui Schindler - Steven Spielberg
- The Pianist - Roman Polanski (da, Polanski e polonez si a fost prizonier al ghetoului din Cracovia)

Related Posts:

Image