Aiud, Sibiu - Nunta in Ardeal
Weekendul asta am avut treaba. Am fost pana in centrul tarii si inapoi. Mai exact, pana la Aiud, la o nunta. Este primul eveniment de acest fel la care am luat parte pana acum in Ardeal si e putin diferit fata de ce am vazut pana acum prin Muntenia sau Moldova.
Nu stiu exact ce se intampla pana se merge la biserica. Cred ca se ia mireasa de acasa cu nasii si alaiul. In alai am vazut ca este un fel de purtator de cuvant. Ii zice staroste, e imbracat popular si daca il saluti iti da o gura de tuico-palinca (nu stiu exact ce era, dar parea tare). Tot el intretine atmosfera si la petrecere. In Bucuresti ii spunem "MC"". Tot el coordoneaza oarecum evenimentele. In Bucuresti ii zicem "Wedding Planner". E bun la orice, intretine atmosfera, practic iti rezolva nunta. Si toate astea imbracat in costum popular.
Nunta e deschisa de preotul de la cununie. Nu stiu daca se face asta peste tot, dar aici asa s-a intamplat. Se deschide de preot, dar nu se si inchide de preot, pentru ca a plecat imediat dupa binecuvantarea mesei. Am ascultat un cantaret popular (si la propriu, si la figurat) din zona si am asistat la o demonstratie de dans popular si la o demonstatie de dansat gaina. Am furat mireasa si n-am avut unde sa o ducem in oras pentru ca nu era nimic deschis, cu exceptia unei benzinarii. Acolo am si dus-o pe mireasa si am inceput negocierile pentru rascumparare, negocieri la care insa am esuat lamentabil.
Inca ceva specific ardelenesc, am mancat ciorba la nunta (a fost excelenta). Toate astea pe langa obiceiurile pe care le intalnim cam peste tot in tara (sa le zicem clasice). Ne-am distrat pana pe la vreo 3 noaptea, iar azi de dimineata am plecat. Inainte de plecare insa am dat un tur al centrului Aiudului.
Orasul e micut. Daca nu esti atent, cand mergi dinspre Alba-Iulia spre Cluj, poti sa il ratezi. Dar as zice ca merita o scurta oprire, in centru. Ar fi de vazut in primul rand cetatea Aiudului. Noi am vazut-o doar din afara zidurilor, dar parea sa fie bine pastrata si sa aiba o poveste de spus. Peste drum de ea, este Catedrala Sf. Trei Ierarhi. Este mare si are o arhitecutara care mi-a placut. Din ce inteleg, este in stil bizantin (am mai invatat ceva si azi). Si nu ai cum sa nu vezi Colegiul Tehnic, care este mare si galben. Ar mai fi si inchisoarea Aiudului, inchisoare pentru detinutii politici din era persecutiilor comuniste. Din pacate, pe aceasta nici de departe n-am vazut-o, dar ramane pe lista.
Cetatea Aiudului
Catedrala ortodoxa Sf. Trei Ierarhi
Colegiul tehnic Aiud
Aiud overview
La intoarcere am facut o oprire la Sibiu si am avut norocul sa dam peste vreo 2 evenimente, Targul Olarilor si Targul Rromilor. Targurile ocupau atat Piata Mare, cat si Piata Mica, generand un haos incredibil. Dar macar am facut cateva poze frumoase si am tremurat imbracati de cod galben de canicula, la 20 de grade cu vant.
Oale si ulcele
Cazane de tuica
iCazan 6 (cai)
Specificatii tehnice iCazan 6: rama de haur, WiFi, aplicatie de controlat termostatul si debitul, palarie protectie UV high performance, 24h customer Call Center
Vechituri
In poza asta , in stanga, cu spatele, cred ca era D-na Merkel, studiind modul in care romanii au reusit integrarea comunitatilor rrome pentru a aplica o strategie similara in problema imigrantilor sirieni.
Pestii de televizor au evoluat astfel incat sa se potriveasca si cu noile televizoare slim.
In Sibiu se pare ca este la moda sa-ti promovezi localul cu o mini-masinuta. Efectul este maxim daca o parchezi langa concurenta.
Minicars - humans for scale
Calypso and Rock street performance